Şirketler, İsveç’in En Büyük GES’i için Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşması (YETA) İmzaladı

Avrupalı güneş enerjisi geliştiricisi ve bağımsız enerji üreticisi Alight, İsveç’in en büyük güneş enerjisi santralini kurmak için İsveçli gıda perakende grubu Axfood ile bir yenilenebilir enerji tedarik anlaşması (YETA) imzaladı. Alight, İsveç’in Norrtälje dışındaki Hallstavik’te 64 MW’lık güneş enerjisi santralini inşa edecek, sahibi olacak ve işletecek ve Axfood temiz enerjiyi 12 yıl boyunca düşük, sabit bir fiyattan satın alacak. Bu, Axfood’un piyasa oynaklığına karşı daha iyi korunma sağlamasına yardımcı olacaktır. Axfood’un projeden enerji satın alma taahhüdü sayesinde, Alight projeye yatırım yapabilir ve İsveç şebekesine yeni yenilenebilir enerji kapasitesi ekleyebilir.

Yaklaşık 71 hektar (101 futbol sahasına eşdeğer) olacak güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 63 GWh (yaklaşık 12.600 villanın elektrik tüketimine eşdeğer) üretim sağlayacak ve bu da onu herhangi bir güneş santralinden kabaca üç kat daha büyük yapacak. İnşaat bu hafta başlayacak ve güneş enerjisi santrali 2024’ün 2. çeyreğinde faaliyete geçecek.

Axfood ve Alight başlangıçta Skåne’de bir güneş enerjisi santrali inşa etme olasılığını araştırmıştı, ancak şimdi arazinin düşük doğal değerleri nedeniyle bunun yerine ortaklaşa Hallstavik’teki alanı seçtiler. Aynı zamanda proje, diğer şeylerin yanı sıra ahşap kalıp kutuları, yarasa evleri ve arılar için kum yatakları kurarak biyoçeşitliliği destekleyecektir.

Tesis, İskandinav ülkelerindeki rüzgar varlıklarını ve Avrupa’nın diğer bölgelerindeki güneş enerjisi varlıklarını finanse etmek için yaygın olarak kullanılan bir finansman türü olan özel bir geri ödemesiz borç tesisi ile finanse edilen İsveç’in ilk güneş enerjisi varlığı olacak. İsveç’te ilk harekete geçenler olarak Alight, borç verenler arasında şirketin hızla büyüyen YETA destekli güneş enerjisi varlıkları boru hattını finanse etmek için güçlü bir iştah yaşadı. İsveç’teki güneş enerjisi santralleri tarihsel olarak öz sermaye ile finanse edilirken, borç finansmanına geçiş, İsveç’in bir sonraki büyük güneş enerjisi gelişmeleri dalgasına hazır olduğunu gösteriyor. Hallstavik projesi için, kuzey Avrupa’nın önde gelen finansal hizmetler grubu olan SEB, borç finansmanı sağlayacak. Alight’a finansman konusunda mali danışman olarak hareket eden Newsec Infra ve hukuk danışmanı olarak hareket eden MSA tarafından danışmanlık yapılmıştır.

Alight CEO’su Harald Överholm, “İklim değişikliğiyle mücadele gerçekten de herkesin yapabileceği bir iş ve İsveç’in en saygın şirketlerinden biri olan Axfood’ın daha fazla yenilenebilir enerjinin oluşturulmasına öncülük ettiğini görmek heyecan verici” dedi. “İşletmeye başladığı sırada buranın İsveç’in en büyük güneş enerjisi parkı olacağından gurur duyuyoruz ve bunun İsveç’te bir güneş enerjisi parkı inşa etmek için ilk kez geri dönüşsüz proje finansmanı kullanılacak olması da büyük bir kilometre taşıdır. gelecek yenilenebilir enerji projelerinin fizibilitesinde umut verici bir değişim.”

KAYNAK