![](https://solarbaba.com/wp-content/uploads/sv-hindistan-kirsal.jpg)
Ekim ortasıydı ve 44 yaşındaki çömlekçi Raghuram Kulal, tekerlek üzerinde çamurdan bir çömlek yapmakla meşguldü. Her geleneksel çömlekçi gibi , hızlı hareket eden parmakları ıslak toprağa yeni bir şekil veriyordu. Ancak önünde çalışan tekerleği geleneksel olandan ayıran bir şey vardı – bu, güneş enerjisiyle çalışıyordu.
Karnataka’nın Kundapur kıyı bölgesindeki Aloor köyünün bir sakini olan Kulal, işine yeni bir ivme kazandıran üç kilovatlık bir güneş paneli kurdu.
Sağında Kolluru Nehri’nin yakınında bulunan köy, daha önce bölgede çanak çömlekçilikle biliniyordu. Zamanla, çoğu hane daha iyi fırsatlar için mesleği bıraktı. Ancak Kulal, bu geleneksel mesleğe bağlı kaldı. Kararından pişman değil. Artık tekerleğe güç sağlayan güneş panelleri, çömlek yapma hızını artırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca dört kişiyi istihdam etmiştir. “Daha önce, manuel çarkta günde 20 çömlek yapıyordum ve günde yaklaşık 600 rupi (7.24$) kazanıyordum. 2016’dan beri çömlek çarkımı ve çamur karıştırıcımı otomatik olarak çalıştırmak için güneş enerjisini kullanmaya başladım. Şimdi, güneş enerjisiyle çalışan çömlek çarkında günde 50-60 çömlek yapabiliyorum ve günde yaklaşık 1.200 Rs kazanabiliyorum,” dedi Kulal, Mongabay-Hindistan’a taze yaptığı ürünlerle yarattığı hazır çömlekler ve süs eşyaları arasında otururken. koridorlarda kurutma. “Benzer şekilde çamur ve suyu elle karıştırdığımda kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık 6 saat sürüyordu. Şimdi, bu ancak 30 dakika sürüyor. Ayrıca, güneş enerjisi çarklarında yapılan ve güneş mikseri kullanılarak yapılan bitmiş ürünün kalitesi üstün ve daha fazla müşteri çekmeme yardımcı oldu” dedi.
Kulal, makinelerinin çalışması için şebeke elektriğine güvenmiyor. Bölgede şebeke elektriğinin düzensiz olduğunu ve güvenilir bir çözüm sunmadığını söylüyor. Merkezi olmayan güneş enerjisinin Hindistan kırsalındaki yaşamları ve geçim kaynaklarını nasıl desteklediğinin birçok örneğinden biridir.
Raghuram Kulal, ticaretinde bir güneş çömlek çarkı kullanıyor. Güneş enerjisi kullanmanın karı artırmaya ve eforu azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.
Merkezi olmayan güneş enerjisinin etkisinin bir başka örneği, Karnataka’nın Shimoga bölgesindeki Shikaripura kasabasında yaşayan 44 yaşındaki girişimci bir kadın olan Asha Manugandhi’dir. Küçük bir bakkal dükkanı işletiyor, dikiş işi yapıyor ve evde mısır nişastası yapıyor ve bunu yakındaki evlere ve restoranlara sağlıyor. Yaklaşık üç yıl önce, satmaya hazır olmak için günde ve zamanında 20 chapati yapmak için kendini zorlardı. Merkezi olmayan yenilenebilir enerji kurulumu sayesinde artık daha az çabayla günde 50 chapati üretiyor. Manugandhi’nin bir solar chapati yapıcısı var. “Tüm chapatilerin haddelenmesi makine tarafından hallediliyor, bu da benim zamanımdan ve emeğimden büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. Artık diğer ev işleriyle ilgilenmenin yanı sıra kızım ve ailemle daha fazla zaman geçirebiliyorum” dedi.
Andhra Pradesh’in Anantapur bölgesindeki Gollapalli köyünden B Manoga Naik’in başarı öyküsü de benzerdir . 40 üyeli bir çiftçi üretici örgütünün üyesi olan Naik, çiftçilik faaliyetlerinden elde ettiği karı büyütmek için şimdi bir güneş enerjisi kurutucusu kullanıyor. Eskiden pazarda sadece olgun mango satardı ve bu ona kilogram başına 10-12 Rs arasında gelirdi. Şimdi bir güneş enerjisi kurutma makinesinin yardımıyla, daha uzun raf ömrüne sahip ve kilogramı 250-380 Rs’den satılan suyu alınmış bir mango ürünü yapabiliyor. Gelirdeki bu artış, tek seferde altı litre mangoyu işleyebilen güneş enerjisi kurutucusu sayesinde oldu. Her mango yükü makinede iki ila üç gün sürer.
Merkezi olmayan yenilenebilir enerji (DRE) teknolojilerinin kırsal alanlardaki yerel toplulukların gelirlerini artırmalarına ve ticaretle ilgili angaryaları azaltmalarına yardımcı olduğu, ülkenin farklı bölgelerinde bu tür birkaç başarı öyküsü vardır.
Karnataka’daki Shimoga’daki Asha Manugandhi, rotis yapmak ve yakındaki pazarda satmak için güneş enerjisi kullanıyor.
Bununla birlikte, Hindistan Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) araştırma kuruluşunun kıdemli program ortağı Lanvin Concessao, Mongabay-Hindistan’a operasyonlar ve yaşam döngüsü açısından bu enerji alternatifinin uzun vadede kırsal topluluklar için daha ucuz olabileceğini söyledi.
“DRE, bu sorunlara güvenilir bir çözüm olarak geliyor. Kırsal işletmelere ve topluluklara şebekeye kıyasla güvenilir ve daha temiz güç sağlar. İlk yatırımın ötesine bakmanız gerekiyor. Başlangıçta dizel veya şebekeli alternatiflerine göre pahalı ama uzun vadede işletme kısmına bakarsak daha ucuza gelebilir. Sermayenin finansmanı çoğunlukla, düşük gelirli toplulukların bu çözümleri satın almasına yardımcı olan hibeler ve sübvansiyonlar yoluyla sağlanır. DRE kullananların kırsal alanlardaki başarı hikayelerinin çoğu, başkalarını güneş enerjisine geçmeye teşvik ediyor,” dedi Concessao.
Bununla birlikte, sektörü canlandırmak için tüm popüler DRE teknolojileri için daha tek tip politikalara, standartlara ve spesifikasyonlara ihtiyaç olduğunu iddia etti. “En popüler DRE teknolojilerini karşılaştırırsanız, güneş enerjisiyle sulama pompası, ayrıntılı ve kamuya açık spesifikasyonları ve standartları olan birkaç teknolojiden biridir ve hükümetin çeşitli güneş enerjisi pompalama planlarını zorlaması nedeniyle genişlemektedir. DRE’nin diğer formlarını eşit derecede popüler hale getirmek ve pazar erişimlerini artırmak için daha fazla politika odaklı yönergelere ve standardizasyona ihtiyacımız var.”
İLERLEMEK
Yeni ve yenilenebilir enerji bakanlığı (MNRE) bu yıl ülke çapında DRE penetrasyonunu artırmak için bir çerçeve (pdf) yayınladı. Ayrıca , tekstil, tarım ve diğer sektörlerdeki kullanımlarını belirtmenin yanı sıra, güneş enerjisiyle kurutucular, güneş enerjisiyle soğuk hava deposu ve güneş enerjisiyle pirinç öğütme gibi olası DRE ürünlerinin gösterge niteliğinde bir listesine de sahiptir . Çerçeve ayrıca, teknolojinin genişlemesini kolaylaştırmak için farklı bakanlıkların birkaç şebeke dışı projesinin entegre edilmesinden de bahsediyor.
Politika, finansman, ölçek yükseltme, yeşil işler için eğitimli bir işgücü yaratma, DRE projelerini düzene sokmak için farklı departmanların koordinasyonu, sektördeki araştırma ve yenilikler için finansman vb. gibi DRE çözümlerinin yaygınlaşmasını destekleyecek bazı ilgi alanlarını ayırmıştır.
Hükümet , diğerlerinin yanı sıra DRE’nin öncelikli sektör borç verme rejimi kapsamına dahil edilmesi için çalışarak, bu tür kredilerdeki kısmi riskleri kapsayan teminatsız krediler sağlamak için finansal kuruluşlarla ortaklık kurmayı planlamıştır . Ayrıca, Endüstriyel Eğitim Enstitüleri (ITI’ler) ve diğerleri gibi birçok mevcut kurumda, ülkedeki yeşil işlere yönelik artan talebi karşılamak için vasıflı bir işgücü oluşturmak için ip atlamayı önerdi.
Andra Pradeş’in Anantapur bölgesindeki güneş enerjisiyle kurutma ünitesinde çalışan bir kadın
MNRE çerçevesi ayrıca, farklı bölgelerdeki farklı faydalanıcıların enerji ihtiyaçlarının haritalandırılması yoluyla taleplerin değerlendirilmesinden ve onlara özel DRE çözümleri sağlanmasından bahseder. Ayrıca, çeşitli kurumlarla yapılan kuluçkaların desteğiyle yenilikçi projelere pilotluk yapmak için teknik yardım önerdi. Bakanlık ayrıca Start-up India, Atal Innovation Mission ve diğerleri gibi mevcut programlardan fon alarak sektördeki araştırma ve yeniliklere mali destek vermeyi planlıyor. Çerçeve ayrıca yeni DRE projeleri için tek tip standartlara ve test protokollerine sahip olmayı planlıyor.
DRE politika uzmanları, MNRE politikasının itici gücüyle bu teknolojiye daha fazla odaklanılmasının bu sektöre yatırım yapılmasına yardımcı olabileceğini iddia ediyor. “En son MNRE politika çerçevesi, sektörün büyümesine yönelik en büyük itici güçlerden biridir. Bu tür politikaları genellikle bütçe tahsisli planlar ve programlar takip eder. DRE ile ilgili bu tür programlar daha fazla yatırım getirebilir ve muhtemelen sektörün mevcut sorunlarının birçoğunu çözecektir. Bu, artık kırsal geçim misyonları, Mudra kredileri ve diğerleri gibi farklı departmanlar ve sektörler arasında yakınlaşmaya yardımcı olabilir ve DRE çözümlerine bir itme gücü verebilir,” Abhishek Jain, Direktör (Geçim Kaynaklarını Güçlendirmek) Enerji, Çevre ve Su Konseyi (CEEW) ).
MNRE çerçevesi, DRE çözümlerinin devasa kapsamını şu sözlerle görmektedir: “DRE ile çalışan geçim çözümleri, özellikle kırsal alanlarda geçim kaynaklarının dizele bağımlılığını azaltma ve sonunda ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir ve şebeke arzını tamamlayabilir.”
Mongabay-Hindistan’ın konuştuğu güneş enerjisi geliştiricileri, kırsal alanlarda daha fazla DRE’nin kullanılmasının, kırsal alanlarda eksik olan fırsatları arayan insanların kentsel alanlara göçünü azaltmaya yardımcı olabileceğini söylediler. Andhra Pradesh merkezli Raheja Solar’ın Operasyon Başkanı Parmeet Singh Wadhwa, Mongabay-Hindistan’a şunları söyledi: “DRE’nin kırsal alanlara giderek daha fazla nüfuz etmesi, kırsal alanlarda işleme sektöründe olduğu gibi daha fazla iş yaratılmasına yardımcı olabilir, böylece bu tür alanların bağımlılığı kentsel alanlarda azaltabilir. Bu, bu tür alanlardan göçün kontrol edilmesine de yardımcı olabilir. Hükümetin bu teknolojiyi geliştirmeye yönelik daha fazla desteğiyle, kırsal alanlardaki durumun değişmesi muhtemel.”
KAYNAK