ERL Enerji Genel Müdürü Halit Erol, hedeflerini SABAH’a anlattı. Erol “Güneş enerjisinden daha fazla elektrik üretimine yönelik güneş takip mekanizmalı solar montaj sistemlerini önümüzdeki dönemde pazara sunmayı planlıyoruz” dedi
ERL Enerji Genel Müdürü Halit Erol “ERL olarak öncelikli hedefimiz, dünyadaki sektörel teknolojik yeniliklere eş zamanlı olarak üretim hizmetlerinde endüstriyel ve bireysel kullanıma esas ürün yelpazemizi genişletmek. Güneş enerjisinden daha fazla elektrik üretimine yönelik güneş takip mekanizmalı solar montaj sistemlerini önümüzdeki dönemde pazara sunmayı planlıyoruz” dedi. Erol “Makine parkımızı genişletip İstanbul’da ikinci üretim tesisimizi faaliyete geçirerek üretim kapasitemizi artırmayı, sadece ülke sınırlarında değil öncelikle Avrupa, devamında da tüm uluslararası pazarlardaki payımızı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Erol firmanın gelişim sürecini şu sözlerle anlattı:
ERL’nin gelişim sürecini anlatır mısınız?
Enerjiye olan gereksinimimizin her geçen gün artması, sonsuz ve sorunsuz olarak nitelendirebileceğimiz güneş enerjisi kullanımını kaçınılmaz kılıyor. Bu sebeple 2010’da faaliyetlerimize başlayarak, gerekli altyapı ve AR-GE çalışmalarımızı tamamladıktan sonra 2011’de resmi olarak ERL adıyla sektöre adım attık. 30 yılı aşkın süredir faaliyetlerini başarıyla devam ettiren grup şirketimiz Erol Metal AŞ’de edindiğimiz üretim ve bilgi birikimimizle Türkiye pazarına solar montaj sistem çözümleri sunan ilk birkaç Türk firmadan biri olduk.
Müşterilerinize ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Öncelikle müşterilerimize solar montaj sistemi ihtiyaçlarının en uygun şekilde belirlenebilmesi için bir nevi rehberlik hizmeti veriyoruz. Alanında uzman ekibimiz ile uygulama yapılacak sahanın tüm sistem bileşenlerini; topografik unsurları, iklimi, coğrafi konumu ve solar ışınım değerlerini göz önünde bulundurarak mühendislik temeline dayalı optimum çözümler ortaya koyuyoruz. Gelişmiş makine parkurumuz sayesinde hassasiyetle yapılan üretim, uygulama ve operasyonel süreçleri; müşteri memnuniyeti odaklı yüksek kalite ve iş sağlığı bilinciyle müşterilerimize sunuyoruz. Teknik servis ve bakım hizmetlerimizle de sistemin verimliliği ve kullanım ömrü gibi unsurların maksimum düzeyde tutulmasını sağlıyoruz.
Yerli üretim ile ilgili yürüttüğünüz çalışmalar neler?
ERL olarak, 2012’de yayımlanan “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten tesislerde kullanılan aksamın yurt içinde imalatı hakkında yönetmelik” ile müşterilerimizin bu teşvikten fayda sağlaması yönünde çalışmalarımıza hız verdik ve bu bağlamda ürünlerin standartlaştırılması için TSE ile yapılan görüşmelere öncülük ettik. Türk Standartları Enstitüsü’ne yerli ürün üretimine yönelik ilk başvuruyu yaparak, belgeyi almaya hak kazandık. Süreçte standardın hızlı bir şekilde oluşturulması ve uygulanması hususunda gösterdikleri hassasiyetten dolayı öncelikle TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Belgelendirme Müdürü Cengiz Oğuz ve ekibine teşekkür etmek isterim. Bu sayede Güneş Enerji Santralleri’nde kullanılan taşıyıcı sistemin yerli teşvik kapsamındaki katkı payından müşterilerimizin faydalanmasını sağlamış olduk.
Türkiye’de güneş enerjisi sektörü hangi noktada?
Türkiye güneş enerjisinden her geçen gün daha fazla faydalanıyor. Ekonomik istikrar, teknolojik ve yenilikçi atılımlar ile sektörün her geçen gün daha da fazla büyümesi kaçınılmaz. Sunulan bu imkânlara istinaden fosil yakıtlara bağımlılığımızdan kurtulmak ve sürdürülebilir bir gelecek için bireysel ve sektörel olarak farkındalık yaratmak, temel görevlerimizden olmalı. Termal güneş enerjisi (sıcak su kullanımı) teknolojilerinin kullanımında dünyada üst sıralarda yer alan ülkemiz, dünyadaki fotovoltaik teknolojisinin gelişimine paralel olarak güneş radyasyonundan elektrik elde etmesi yönünde önemli yol kat ediyor. Sürekli iyileşen, gelişen teşvik ve finansman modelleri, mevzuat altyapısı ve yenilenebilir enerji potansiyeliyle Türkiye, solar enerjide sürdürülebilir bir gelişim imkânı sunuyor.
Dünyadaki yenilenebilir enerji devrimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya genelinde fosil yakıt rezervlerinin sınırlı olmasına ve karbon salınımını azaltmaya yönelik atılan adımlar bilinmekte. Son 10 yılda önem kazanan bu politikaların önümüzdeki yıllarda daha da hız kazanacağını düşünüyorum. Bence önümüzde kritik eşik ise yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanmasıdır. Bu konuda yapılan çalışmalar sonuçlandığında büyüme çok daha hız kazanacak.
2023 HEDEFİ YÜZDE 30 ARTIŞ
ERL Enerji Genel Müdürü Halit Erol Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe yerli üretim için devlet tarafından verilen teşvikleri şu şekilde anlattı: “Türkiye, 2023 Enerji Politikası hedefleri doğrultusunda, yenilenebilir enerjiden elde etmiş olduğu enerjinin miktarını yüzde 30 artırmayı hedefliyor. Lisanslı veya lisanssız olarak üretilen elektriğe, devlet sabit fiyattan alım garantisi veriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmiş olduğunuz elektriği kendi bünyenizde kullanabildiğiniz gibi fazlasını ulusal elektrik şebekesine aktararak gelir de elde edilebilmektedir. Devletin sunmuş olduğu teşviki artırma imkânı da mevcut. Elektrik üretimini gerçekleştiren sistemin bileşenlerinin yerli üreticilerden tedarik edilmesiyle alım birim fiyatları daha da artabiliyor.”
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/04/01/erl-gozunu-gunese-dikti