Ankara-Riyad Enerji İşbirliğinde İkinci Faz COP31’de İmzalanacak

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki yeşil enerji ortaklığı, stratejik bir hamleyle yeni bir boyuta taşınıyor. Suudi enerji devi Acwa Power’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Abunayyan, iki ülke arasında imzalanan 5 gigavatlık yenilenebilir enerji anlaşmasının 3 gigavatlık ikinci fazı için resmi imzaların Antalya’da düzenlenecek COP31 zirvesinde atılacağını duyurdu. Yaklaşık 5 milyar dolarlık toplam yatırım hacmine sahip olan bu dev işbirliği, Türkiye’nin 2035 yılına kadar hedeflediği 80 gigavatlık kapasite artış vizyonunun en kritik halkalarından birini oluştururken, bölgedeki enerji dönüşümüne de öncülük etmeyi hedefliyor.
Sivas ve Karaman Taşeli bölgelerinde kurulacak toplam 2 gigavat kapasiteli güneş paneli santralleri, bu devasa yatırım zincirinin ilk halkasını oluşturuyor. Projenin inşaat süreci öncesindeki hazırlık aşamalarının yaklaşık bir yıl sürmesi öngörülürken; çevresel etki değerlendirmeleri ve gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından 2025 yılında ilk kazmanın vurulması planlanıyor. Finansal kapanışın 2027 yılında duyurulacağı projede, 2028 yılının başından itibaren üretilen elektriğin sisteme verilmesi ve aynı yıl içinde tesislerin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin enerji stratejisini oldukça iddialı ve vizyoner bulan Abunayyan, özellikle yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle artacak elektrik talebinin bu tür yatırımları daha da değerli kıldığını vurguladı. Kurulacak tesislerin teknolojik açıdan türünün tek örneği olacağını belirten başkan, projelerde yerli katkı payına büyük önem verdiklerini ve profesyonel Türk yüklenicilerle çalışarak teknoloji transferi sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Bu yaklaşım, sadece enerji üretimi değil, aynı zamanda yerel istihdam ve gençlerin teknik eğitimi konusunda da Türkiye’nin sosyal yapısına katkı sunacak.
Antalya’da gerçekleştirilecek olan COP31 zirvesi, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bu güçlü ortaklığın dünyaya ilan edilmesi için kritik bir zemin sunacak. İmzalanacak ikinci faz anlaşmasıyla birlikte güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra modern depolama çözümleri de devreye alınacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın da katılımıyla mühürlenecek olan bu işbirliği, iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirirken Türkiye’nin bölgesel bir enerji merkezi olma potansiyelini pekiştirecek.
Yatırımların finansman ayağında ise Türkiye ekonomisine duyulan güven ön plana çıkıyor. Türkiye’nin kredi notundaki olumlu ivme, uluslararası finans kuruluşlarının bu projelere olan ilgisini artırmış durumda. Acwa Power, küresel pazardaki 60 gigavatlık tecrübesini Türkiye’ye taşırken, sadece geleneksel yenilenebilir enerjiyle sınırlı kalmayıp yeşil hidrojen ve co2 emisyonu azaltımı gibi yeni nesil alanlarda da yatırım fırsatlarını kolluyor. Özellikle sanayide karbonsuzlaşma için kritik olan yeşil hidrojen üretimi, şirketin Türkiye’deki gelecek planları arasında önemli bir yer tutuyor.

