
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM’de kabul edilen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan düzenleme ile barajlardaki kullanılabilir rezervuar alanlarına güneş enerjisi santrallerinin kurulabileceğini belirten Bayraktar, göllere ve göletlere de yüzer GES’lerin yapılabileceğini ifade etti.
Hedeflerini vurgulayan Bayraktar, önümüzdeki 12 yıl boyunca toplam 60 bin MW’lık yeni kurulu güce ulaşmayı amaçladıklarını dile getirdi. Yenilenebilir enerji alanında her yıl 5 bin MW’lık kurulu gücün devreye alınması hedefleniyor. Bu kapsamda güneş enerjisinde 3 bin 500 MW, rüzgâr enerjisinde ise 1500 MW kurulu güç hedefleniyor.
Yapılan düzenleme ile içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.
Bu adımın, karbonsuz elektrik arzı sağlayarak iklim değişikliği ile mücadelede ekonominin karbon fiyatlama yükünün azaltılmasına olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun teklifi, yenilenebilir enerji sektöründe önemli bir dönüşümü beraberinde getirecek gibi görünüyor.