Teşvik belgesi için panel üretimine getirilen teknik kriter için 5 ay ek süre tanındı.
(Enerji IQ – 29.8.2024) Güneş ve lisanssız rüzgar yatırımlarını yakından ilgilendiren teşvik belgesi sisteminde yeniden değişiklik yapıldı ve güneş santralleri için getirilen teknik kriterin uygulanması için 5 ay ek süre tanındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulanmasına ilişkin 2012 tarihli tebliğde yaptığı son değişiklik, 25 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.
24 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliklerle, yurt içinden temin edilecek güneş panellerinin yatırım harcaması olarak hesaba katılabilmesi için dikkat çekici bir imalat kriteri getirilmişti. Buna göre, yurt içinden temin edilecek güneş panellerinin teşvik kapsamında değerlendirilebilmesi, ancak yurt içi üretim sürecinin ‘ingot dilimleme’ aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlamasına bağlı olacak. Bu kriteri karşılamayan paneller, yerli üretim olsalar dahi teşvik belgesi kapsamındaki harcamalardan sayılmayacak. Güneş enerjisi
sektörünü çok yakından ilgilendiren bu madde, tebliğin yayınlandığı 24 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Ancak yapılan son değişiklikle, 28 Şubat 2025 tarihinden önce tamamlama vizesi müracaatında bulunacak teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar hariç tutuldu ve bir başka deyişle tamamlanma aşamasında olan yatırımlara istisna getirildi.
Getirilen bu 5 aylık süre, sürenin kısa olması itibarıyla Eylül ayı içerisinde yatırım teşvik belgesi için başvurarak, 28 Şubat tarihine kadar vize müracaatında bulunabilecek yatırımcılara avantaj sağlayabilecek.
Yatırımların ve teşvik belgesi ile ilgili resmi sürecin uzun zamana yayılması, getirilen bu esnekliğin kapsamı ve uygulaması konusunda görüş farklılıklarının oluşmasına neden oldu.