
Güneş panelleri son yıllarda çatılarda, konut ve ticari ortamlarda yaygın bir görüş haline geldi, ancak hala birçok insanın bu teknoloji hakkında bilmediği çok şey var. Tarihlerinden ve gelişmelerinden mevcut uygulamalarına ve gelecekteki potansiyellerine kadar, güneş panellerinin birçok ilginç ve şaşırtıcı yönü vardır.
Bu yazıda, güneş panelleri hakkında muhtemelen bilmediğiniz 12 şeyi keşfedeceğiz ve bunların verimliliği, çok yönlülüğü ve çevresel etkileri gibi konuları ele alacağız. Muhtemelen zaten bildiğiniz şeylerden kaçınmaya çalıştık. Elektrik ürettiklerini veya çevre dostu olduklarını söylememize gerek yok. Bunu bir adım öteye taşıyarak güneş enerjisi hakkında belki de bilmediğiniz şeylerden bahsetmek istiyoruz.
Evinize, işyerinize güneş panelleri kurmayı düşünüyor veya sadece bu teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor olun, bu makale güneş panelleri hakkında yeni görüşler ve bilgiler sağlayacaktır. Kurulan her yeni güneş paneli sistemiyle, elektriği tamamen yenilenebilir kaynaklardan üreteceğimiz güne bir adım daha yaklaşıyoruz.
1. Uzay görevleri büyük ölçüde güneş enerjisine dayanır
Güneş panelleri, uzay aracı, uydular ve diğer uzay aracı sistemleri için güvenilir bir elektrik kaynağı sağlamak için uzay görevlerinde yaygın olarak kullanılır.
Güneş panelleri, Uluslararası Uzay İstasyonu, Mars gezicileri ve diğer birçok uzay aracı ve uydu dahil olmak üzere çok çeşitli uzay görevlerinde kullanılmıştır. Uzay aracı için güvenilir ve verimli bir güç kaynağı olduklarını kanıtladılar ve çok sayıda bilimsel ve keşif görevinin gerçekleştirilmesine yardımcı oldular.
Uzay aracındaki güneş panelleri tipik olarak silikon gibi hafif, dayanıklı malzemelerden yapılır ve aşırı sıcaklıklar, radyasyon ve mikrometeoroidler dahil olmak üzere zorlu uzay koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır.
Uzay aracındaki güneş panelleri tipik olarak uzay aracının dışına monte edilir ve güneş ışığına maruz kalmalarını en üst düzeye çıkarmak için güneşe doğru yönlendirilir. Uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde dönerken veya güneş sisteminde seyahat ederken, güneş panelleri, uzay aracına ve sistemlerine güç sağlamak için kullanılan güneş ışınlarından elektrik üretir.
Güneş panelleri, hafif olmaları, güvenilir olmaları ve yakıta ihtiyaç duymadan elektrik üretebilmeleri nedeniyle uzay araçları için çekici bir güç kaynağıdır. Ayrıca güneş ışığına maruz kaldıkları sürece sürekli olarak elektrik üretebiliyorlar, bu da onları uzun süreli uzay görevleri için çok uygun kılıyor.
2. NASA araştırmacıları gelişmiş güneş enerjisi teknolojisi
Uzay görevleri konusundayken, muhtemelen NASA’nın güneş enerjisi teknolojisinin geliştirilmesindeki rolünün ne kadar önemli olduğunu fark etmemişsinizdir.
Güneş panelleri bugün kendi enerjimizi üretmemize izin vererek kar etmemize yardımcı oluyor. Ama bu her zaman böyle değildi. Geliştirmenin ilk aşamalarında, güneş panelleri çok karlı değildi çünkü hala çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardı.
Ve 1970’lerdeki enerji krizinden sonra, birçokları için yatırım yapmayı zor bir karar haline getirdi. Ancak NASA, çabalarında güneş panelleri kullanma yatırımına devam etti. Aslında, 1958’de güneş pilleriyle çalışan ilk yapay uydunun fırlatılmasıyla meyvelerini verdi.
Bugüne kadar, NASA ve diğer uzay ajansları, görevlerinde ve ekipmanlarında hala güneş pillerine güveniyor. Örneğin, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), 35 metre uzunluğundaki güneş paneli kanatları tarafından dikkat çekici bir şekilde gölgelenmektedir. Her kanat 33.000 güneş pili içeriyor ve %14 dönüşüm oranına sahip.
Bu nedenle, NASA kesinlikle güneş enerjisi teknolojisini icat etmemiş olsa da, bugün bildiğimiz karlı ilerlemeyi getirmek için erken yatırım yaptı. Ve güneş pillerinin ilerlemesinin yanı sıra, güneş enerjili buzdolapları, düşük enerjili aydınlatma, sıcak su ısıtma ve daha fazlası gibi birçok yan üründen faydalandık.
3. Güneş panellerinin masraflarını karşılaması beş yıl gibi kısa bir süre alabilir
Google’da görünen bir başka yaygın soru da “güneş panellerinin kendi kendini amorti etmesi ne kadar sürer?” sorusudur. Güneş panelleri için genellikle geri ödeme süresi olarak adlandırılan güneş panellerinin kendi kendini amorti etme süresi, çeşitli değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Güneş paneli sisteminin boyutu, panellerin kurulu olduğu iklim ve konum, yerel elektrik maliyetleri ve geçerli teşvikler veya indirimler, geri ödeme süresini etkileyebilecek önemli faktörlerden bazılarıdır.
Genel olarak, güneş panellerinin geri ödeme süresi tipik olarak 5 ile 20 yıl arasındadır. Bir güneş panelinin ortalama ömrünün 25 yıl olduğu düşünülürse, bu kulağa oldukça iyi bir anlaşma gibi geliyor.
Bazı durumlarda geri ödeme süresinin belirli koşullara bağlı olarak daha kısa veya daha uzun olabileceğini akılda tutmakta fayda var. Örneğin, elektrik fiyatlarının yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ve önemli teşvikler veya indirimler alıyorsanız, geri ödeme süresi daha kısa olabilir. Veya bölgenizdeki güneş ışığı koşulları optimum değilse, geri ödeme sürenizi uzatacaktır.
Geri ödeme süresinin önemli bir husus olmasına rağmen, güneş panellerine yatırım yapıp yapmamaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken tek finansal faktör olmadığını belirtmek önemlidir. Güneş panelleri, elektrik faturalarını azaltmak şeklinde uzun vadeli finansal faydalar sağlayabilir ve ayrıca evinizin değerini artırabilir.
4. Güneş panelleri, güneş ışığını elektriğe dönüştürmede %100 verimli değildir.
Güneş paneli verimliliği, panel yüzeyine düşen ve elektriğe dönüştürülen güneş ışığı miktarının bir ölçüsüdür. Güneş panelleri ortalama olarak %15 ila %20 arasında bir verimliliğe sahiptir. 2021’de en iyi performans gösteren güneş panellerinin verimlilikleri %23’ün biraz altına ulaştı.
Güneş panellerinizin verimliliği, yerleşimi, hava koşulları, panelin tipi/kalitesi ve yönü gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Örneğin, bazı bölgeler, karı güneş panellerinden nasıl uzak tutacağı konusunda daha fazla mücadele ederken, bazı bölgelerde yılın büyük bir bölümünde gökyüzü açık olur.
Güneş panelleri diğer ısıtma sistemlerine göre düşük verimliliğe sahiptir. Örneğin, toprak kaynaklı ısı pompaları %400 ile %500 arasında verimliliğe ulaşabilir. Ancak güneş ışığının bedava olduğu düşünüldüğünde, verimden elde edilen enerjinin geri dönüşü önemli görülmektedir.
Buna rağmen, bir güneş paneli sistemi düşünüyorsanız, kilovat başına kurulu maliyet (kW), yıllık elektrik üretimi ve oranlarınız gibi verimlilik kadar önemli olan başka ölçütler de vardır.
5. Elektrik kesintisi sırasında güneş panelleri çalışabilir
Genellikle bir elektrik kesintisi sırasında güneş panellerinin otomatik olarak çalışacağı varsayılır. Ancak, düşündüğünüzden biraz daha karmaşık.
Aslında, evet, güneş panelleri güneş ışığı aldığı sürece elektrik kesintisi sırasında bile elektrik üretebilir. Ancak, güneş panelleri tarafından üretilen elektrik, bir bataryada depolanmadıkça veya bir yedek jeneratörle kullanılmadıkça evinize veya işyerinize güç sağlayamayacaktır.
Ancak şimdi daha büyük soru, elektrik kesintisi sırasında güneş panellerinin nasıl kullanılacağıdır. Pekala, elektrik kesintisi sırasında güneş panellerini kullanmak için bir pil depolama sistemine veya bir yedek jeneratöre ihtiyacınız olacak. Pil depolama sistemi, güneş panelleri tarafından üretilen fazla elektriği, güneş parlamadığında veya elektrik kesintisi sırasında kullanılmak üzere depolayacaktır. Öte yandan bir yedek jeneratör, güneş panelleri yeterli güç üretmediğinde veya bir elektrik kesintisi sırasında bir elektrik kaynağı sağlayacaktır.
Bir elektrik kesintisi sırasında evinize veya işyerinize güneş panellerinin tek başına güç sağlayamayacağını unutmamak önemlidir. Yedek güç kaynağı olarak güneş panelleri kullanmak istiyorsanız, bir pil depolama sistemine veya yerinde bir yedek jeneratöre ihtiyacınız olacaktır.
6. Güneş panelleri, diğer yenilenebilir enerji teknolojileri ile birlikte kullanılabilir.
Güneş panelleri , daha çeşitli ve güvenilir bir enerji sistemi oluşturmak için jeotermal ısı pompaları gibi diğer yenilenebilir enerji teknolojileriyle birlikte de kullanılabilir . Yenilenebilir enerji teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanarak, çok çeşitli enerji ihtiyaçlarını karşılayabilen ve istikrarlı ve sürdürülebilir bir ısı ve elektrik kaynağı sağlayan bir sistem oluşturmak mümkündür.
Ayrıca, enerji tüketiminizi azaltmanın ve enerji maliyetlerinden tasarruf etmenin uygun maliyetli bir yolu olabilir. Evinizin enerji tüketimine bağlı olarak bir ısı pompası için kaç tane güneş paneline ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz gerekecek.
Bu genellikle, güneşten gelen ısıyı toplamak ve onu su veya glikol gibi bir sıvıya aktarmak için güneş panelleri kullanan bir güneş enerjisi sistemi kullanılarak yapılır. Isıtılan sıvı daha sonra bir ısı pompası veya başka bir ısıtma sistemi kullanılarak bir ev veya işyerinde dolaşan su veya havayı ısıtmak için kullanılır.
Genel olarak, ısı pompalı güneş panelleri kullanmak, enerji maliyetlerini düşürmenin ve evinizin sürdürülebilirliğini artırmanın iyi bir yolu olabilir.
7. Çin, dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisidir.
Bunu öğrenmek sizi şaşırtabilir, ancak Çin 340 GW’lık rekor bir üretim gerçekleştirdi. Bu da onu dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi yapıyor. Referans olarak, ikinci sırayı 102 GW ile Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Bu, Çin’in kapasitesinin yarısından fazlası. Bunu bildiğinizde, Çin’in 564 akreyi aşan en büyük güneş enerjisi çiftliklerinden bazılarına ev sahipliği yaptığını öğrenince muhtemelen şaşırmayacaksınız.
Çin’in güneş paneli yolculuğu, 2008 ile 2013 yılları arasında güneş paneli fiyatlarını neredeyse %80 oranında düşürerek dünyayı hızla ele geçirdi. George Washington Üniversitesi Güneş Enstitüsü.
Bununla birlikte, Çin aynı zamanda dünyanın en büyük karbon emisyonu yayıcısıdır. Ancak ülkenin daha yeşil bir geleceğe yönelik artan bir taahhüdü olduğu açık. Çin, Haziran 2022’de sunduğu 5 yıllık planında elektriğinin %33’ünü yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefini açıkladı.
Güneş enerjisi dünya çapında hızla büyüyen bir elektrik kaynağıdır ve birçok ülke temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisine yatırım yapmaktadır. Güneş enerjisinin maliyeti de son yıllarda düşmekte, bu da onu tüketiciler ve işletmeler için daha erişilebilir ve çekici kılmaktadır.
8. Google’da güneş panelleri hakkında en sık aratılan soru beklediğiniz gibi değil
Yıllar geçtikçe, güneş panelleri hakkında Google’da en sık sorulan soru “bir güneş panelinin maliyeti ne kadardır?” olmaya devam ediyor. Ev sahipleri, güneş panellerini karşılayıp karşılayamayacaklarını ve bunun maliyete değip değmeyeceğini bilmek isterler.
Gelişme ve yenilenebilir enerjiye geçiş baskısı ile güneş panellerinde maliyet önemli düşüşler gördü. 2010 yılında Watt başına fiyat 7,53 USD idi. Ancak 2021’in ilk çeyreğinde %65 düşerek watt başına 2,65 ABD Doları oldu. Bu düşüşlere büyük ölçüde daha ucuz ve daha verimli modüller neden oldu. Ama aynı zamanda güneş panellerine olan talebin artmasından da kaynaklanıyor. Ve güneş paneli verimliliği arttıkça düşmeye devam edecekleri tahmin ediliyor.
9. Güneş panelleri, bir karavana güneş panelleri ile güç sağlamak için kullanılabilir.
Güneş panelleri sadece eviniz için değildir. Güneş panelli bir karavan da dahil olmak üzere çeşitli elektrikli alet ve cihazlara güç sağlamak için elektrik üretmek için kullanılabilirler veya en azından kamp gezileri veya yol gezileri için şebekeden ayrıldığınızda elektriğe yardımcı olabilirler.
Karavanınız için güneş panelleri, karbon ayak izinizi azaltmanıza ve yakıt maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Bir karavana güç sağlamak için güneş panelleri kullanmak için, minibüsün çatısına veya dışına bir güneş paneli sistemi kurmanız gerekecektir. Aracınızı tamamen güneş panellerinden çalıştırmak mümkün olsa da, çok sayıda yüksek güçlü güneş paneline ve çok sayıda yüzey alanına ihtiyacınız olacaktır.
Güneş panelinizin ne kadar büyük olduğu ve ihtiyaç duyulan güneş paneli sayısı, üretmek istediğiniz elektrik miktarına ve çalıştırmak istediğiniz cihaz ve cihazlara bağlı olacaktır. Ayrıca karavanınızın boyutunun ne kadar elektrik kapasitesi sağlayabileceğini belirleyeceğini unutmayın.
10. Tüm çatı tipleri güneş panelleriyle iyi çalışmaz.
Tüm çatılar eşit inşa edilmez ve bazıları güneş panelleri için diğerlerinden daha uygundur. Örneğin, düz veya alçak eğimli çatılar, en fazla yüzey alanını sağladıkları için güneş paneli kurulumu için en iyi adaylardan birini sağlar. Ancak dik veya eğimli çatılara güneş panelleri kurmak da yaygındır. Ancak bundan en iyi şekilde yararlanmak için çatınızın güneşin doğduğu veya battığı yöne bakması gerekir.
Ancak dikkate almanız gereken sadece çatının şekli değildir. Diğer bir etken ise çatı malzemesidir. Beklendiği gibi, güneş paneli sistemleri 40 kg’dan 200 kg’a kadar ağırlığa sahip olabileceğinden, eski veya hasarlı çatılara güneş panelleri kurmak için bir güvenlik tehlikesi olabilir. Güneş panellerinin monte edildiği en yaygın çatı kaplama malzemeleri asfalt zona ve kiremit çatılardır.
Genel olarak, çatının iyi durumda olduğundan ve güneş paneli sisteminin ağırlığını taşıyabilecek yapısal bütünlüğe sahip olduğundan emin olmak önemlidir. Çatınızın bir güneş paneli montajı için uygunluğunu bir profesyonelin değerlendirmesi de iyi bir fikirdir.
11. Bazı güneş panelleri esnek olacak şekilde tasarlanmıştır
Güneş panelleri, potansiyel uygulamalarını artırmak ve farklı yüzey ve yapı türlerine daha uyumlu hale getirmek için esnek olacak şekilde tasarlanmıştır.
Esnek güneş panelleri ince ve hafiftir ve bir güneş panelinin ağırlığı konusunda endişelenebileceğiniz durumlarda harikadır. Ayrıca, çatılar veya bina cepheleri gibi kavisli veya düzensiz yüzeylere uyacak şekilde kolayca bükülebilir veya kıvrılabilirler. Bu güneş panelleri genellikle bir miktar bükülebilirliğe sahip çok ince silikon gofretlerden yapılmış kristal silikondur.
Esnek güneş panelleri tipik olarak geleneksel sert güneş panellerinden daha az verimli ve dayanıklıdır, ancak özellikle özel kurulum gereklilikleri söz konusu olduğunda elektrik üretmenin yararlı ve uygun maliyetli bir yolu olabilirler.
Genel olarak, normal ve esnek güneş panelleri arasındaki temel farklar malzemeleri, boyutları, ağırlıkları, verimlilikleri ve maliyetleridir. Elektrik üretmek için her iki tür güneş paneli de kullanılabilir, ancak belirli bir uygulama için en iyi seçim, projenin özel ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine bağlı olacaktır.
12. Uçaklar tamamen güneş enerjisiyle çalışırken uçabilir
Güneş enerjili uçaklar başarılı bir şekilde inşa edildi ve uçuruldu, ancak bunlar genellikle küçüktür ve yalnızca birkaç kişiyi veya az miktarda kargo taşıyabilir.
Havacılık için güneş enerjisi kullanmanın ana zorluğu, bir uçağa güç sağlamak için gereken enerji miktarıdır. Uçaklar yerden havalanmak ve uçmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve tek başına güneş panelleri, geleneksel boyutlu bir uçağa güç sağlamak için yeterli enerjiyi sağlayamaz.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için, bazı güneş enerjisiyle çalışan uçaklar çok hafif olacak ve güneş enerjisi toplama yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak için güneş panelleriyle kaplı geniş yüzey alanlarına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu uçaklar tipik olarak yavaş ve nispeten düşük irtifalarda uçarlar ve gece veya bulutlu günlerde uçmaya devam edebilmek için güneşten topladıkları enerjiyi depolamak için pillere güvenirler.
Güneş enerjisinin daha sürdürülebilir havacılık teknolojilerinin geliştirilmesinde rol oynamaya devam etmesi muhtemeldir, ancak güneş enerjisinin öngörülebilir gelecekte ticari hava yolculuğunu güçlendirmek için geleneksel fosil yakıtların yerini tamamen alması pek olası değildir.
Daha sürdürülebilir ve verimli bir şekilde ilerlemek
Güneş panelleri, 1950’lerdeki icatlarından bu yana çok yol kat etti. Küçük cihazlara güç sağlamaktan büyük ölçekli elektrik şebekelerine kadar, güneş panellerinin güvenilir ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu kanıtlanmıştır.
Son yıllarda ana yenilenebilir enerji kaynağı haline geldiler ve bu teknoloji hakkında öğrenilecek çok şey var. Tarihlerinden ve gelişmelerinden mevcut uygulamalarına ve gelecekteki potansiyellerine kadar, güneş panellerinin sizi şaşırtabilecek birçok büyüleyici yönü vardır.